Якщо листя зеленого японського чаю залити гарячою водою, яскраво відчується смак компонентів зеленого чаю: спочатку солодкуватої зі специфічним смаком «умами» амінокислоти теаніна (Theanine), а після, тёрпкого з легкою гіркотою антиоксиданту катехіни (Сatechin).
При «заварюванні» чаю холодною водою низької температури (зелений чай з льодом) рясно виділяється Теанін, в той час як гіркий компонент Катехін майже не виходить. Тому можна насолоджуватися смачним натурально солодким зеленим чаєм з льодом без претензій на гірчинку. Ще одна перевага в тому, що при низьких температурах заварювання не виділяється кофеїн.
Це робить холодний зелений чай ідеальним напоєм в будь-який час дня і ночі, в тому числі і для дітей.
А як же бажаний Катехін? Якщо він відсутній при вживанні зеленого чаю з холодною водою, це робить напій неповноцінним ?! Можемо Вас заспокоїти. Без звичайного катехіни зелений чай як і раніше залишається здоровим напоєм!
У холодній воді виділяється інший тип катехіни – компонент, званий «Галлат епігаллокатехіна (EGCG)». Саме він допомагає зміцнювати нашу імунну систему і захист організму від хвороб.
Від чого залежить користь і якість чаю Маття
Від географічних і кліматичних умов вирощування чайного листа – Коли ви робите покупку матчу, завжди запитуйте про країну походження та префектурі де його вирощують – Чаї Удзі вважаються кращими у всій Японії!
Правильних умов вирощування – затінення чайних рослин за тижні до збору, врожаю змінює їх склад. Від меншого впливу сонячного світла у рослин виростають більші і більш тонкі листочки з великою кількістю хлорофілу і амінокислоти L-теанін. Хлорофіли не тільки дають напою яскраво-зеленого коліру, але і є потужним детоксикантом, вони допомагають нейтралізувати токсини та виводити їх з організму. Амінокислота L-теанін, який у великій кількості містить маття, призводить до підвищення альфа-хвильової активності мозку, що відповідає за прохолодне, спокійне і зібране почуття, сприяє одночасному поліпшенню пам’яті, дозволяючи вам думати більш чітко та зняття емоційного стресу, релаксації.
Старту першого збору врожаю – залежить кількість змісту амінокислот і інших елементів в чайному листі. Наприклад, ніж раніше зібраний перший чай (термін розкриття 30-50%), тим більше в ньому амінокислот і менше катехінів. Вважається, що кущ готовий до збору першого чаю, коли молоді листочки розкриті на 50-80%. Після терміну розкриття на 90% ранг і якість чаю нового врожаю вже падає.
Час збору врожаю – Для виготовлення маття в Удзі йдуть листя тільки першого і, іноді, другого врожаїв!
1. Сінт, ітібантя (1 збір): кінець квітня – кінець травня;
2. Нібантя (2 збір): кінець червня – початок липня;
Способу обробки – кам’яними жорнами на НЕ високих швидкостях