Чай Матча (яп. 抹茶 маття, букв. «Розтертий чай») – особливий вид японського зеленого чаю, і на відміну від інших чаїв в листі або пакетиках, він являє собою дрібно подрібнений порошок чайного листя сорту тентя.
У нашому інтернет магазині ви можете дізнатися корисні властивості і правила заварювання чаю матча, а також придбати справжній, автентичний японський чай. Порошок чаю маття використовується для заварювання, але також як добавка до багатьох страв, рецепти яких ви знайдете на сторінках нашого сайту.
Трохи історії
В Японії, місцеві фермери, з усієї турботою багато століть вирощують цей чай. Приблизно за три тижні до зняття врожаю листя дбайливо закривають від сонячних променів бамбуковими килимками, вони стають помітно більш темно-зеленого кольору в порівнянні зі звичайними і в них утворюється більше тіаніна і кофеїну. Тіанін, шанується як чудовий антидепресант і цю енергію спокою і зосередженості напевно відчувають ті, хто п’є Матча. Так, як вживають Матча більше не п’ють ні один в світі чай. Листя розмелюють в порошок і змішують з водою, в якій вони повністю розчиняються при заварюванні, залишаючи лише легкий осад.
Мистецтво вживання цього чаю давно є однією з гілок японської культури – це чайна церемонія. Під час неї чай готують і гарячим подають всім учасникам, зазвичай разом з відповідними нагоди солодощами, тому що Матча може бути трохи терпкою і гіркою на смак. Ця традиція зародилася ще тисячу років тому серед Дзен-буддистів, перше її детальний опис увічнено в Правилах про чистоту поведінки одного з монастирів в 1103 році.
Згідно із законом Всесвіту подібне притягується до подібного і таку популярність серед самої вишуканої японської публіки цей чай завоював неспроста. Щоб приготувати його правильно спершу збирають тільки самі м’які і ніжні листи з верхівки куща, саме з них роблять Матча найкращої якості, саме церемоніальну. Як і всі своїм дітям самим свіжим і юним листю рослина віддає сповна всі необхідні для їх росту сили.
Зібране листя називаються тенча. Їх акуратно сушать в тіні щоб ні променя сонячного світла не попадало на них в цей час, саме тому при заварюванні чай такого глибокого смарагдового кольору. Якщо листя спіткає невдача і вони стануть помітні світлі Сонця це гнітюче позначиться на якості, вони «згорять» і втратять ніжність смаку.
Щоб зберегти їх первозданну свіжість після висихання їх розмелюють на старовинних гранітних млинах, дуже повільно, щоб камінці не нагрівалися, що знову може несприятливо позначитися на смаку. Розмолоти 30 гр матча в подібну тальку пудру може зайняти цілу годину.
З огляду на, скільки праці вкладено у виробництво цього чаю стає зрозуміло чому він такий дорогий. Зрозуміло, ціна залежить від якості чаю, яке відрізняється за багатьма параметрами.
Виробництво чаю Матча вельми обмежена і його цінність на ринку вище, ніж інших сортів, тому що після збору рослині необхідний тривалий період відновлення, перш ніж листя можуть бути зібрані знову.
Матча вищого сорту дуже ароматна, з виразним солодким смаком.