В американському “Старбаксі” вже близько десяти років можна замовити, замість кави, корисний японський чай маття. Маття, стає все популярнішим і у нас на Україні, і це чудово. Подивіться на японців, які регулярно п’ють цей напій і вважаються не тільки довгожителями, але і самою розвинутою нацією.

Відмінність японського чаю від інших чаїв:

Процес окислення в японському чаї зупиняється шляхом пропарювання (тому листя зберігають свій природний зелений колір і всі мінеральні компоненти), в той час як в інших цей процес зупиняється шляхом високотемпературного прожарювання.

Японський чай не піддається ароматизації. Ароматизувати чай без хімічних добавок неможливо, а хімія суперечить концепції японського чаю в принципі.

«M. J. Market» – компанія, яка, одна з небагатьох в Україні, хто постачає японський чай офіційно c Японії, з м. Удзі (Удзітя), на честь якого був названий високосортний бренд японського зеленого чаю.

Долина в межиріччі містечка Удзі, сприяє утворенню туману, який захищає чайні кущі від їх головного ворога – морозу. Плантатори Удзі традиційно були постачальниками імператорського двору: досі чайний будинок Яно (продукцію якого ми представляємо) щорічно отримує премії губернатора Кіото.

Ціна на чай у «M. J. Market» близька до ціни, за якою продають напій на внутрішньому ринку Японіїї, так як чай в Україну надходить безпосередньо з плантації, без посередників.

Трохи, про чай.

Маття (або матча) – один з найбільш елітних японських чаїв. За три тижні до збору врожаю частина плантації, де культивуються сорти кущів для Гекуро і Варакабусе, затінюють циновками, щоб чайний лист зберіг м’якість і наповнився солодкими амінокислотами. Далі збираються тіпси з трьох верхніх листків. Частина з них йде на приготування Гекуро, а частина-на приготування основи для Маття.

Листя, з яких видалені всі прожилки, поміщають в кам’яні жорна, які і перетворюють їх у смарагдовий порошок – маття. Цей сорт корисніший за інші чаї.

Маття, містить більше антиоксидантів на грам, ніж чорниця, шпинат і ягоди асаї разом узяті, а також велика кількість підбадьорливого теаніну. Маття може ефективно замінити каву: він сприяє концентрації уваги, але не призводить до безсоння і нервової збудливості.

Чашка маття з ранку (або смузі з ним) – відмінний спосіб зарядитися вітамінами.

Маття капучіно: на відміну від класичного чаю, це маття з сухими вершками і тростинним цукром. Створено для активних динамічних людей. Заварюється напій швидко: вам знадобиться просто залити суміш теплою водою і розмішати ложкою. На смак цей маття більш солодкий і м’який.

 

 

Маття з морської хлорели. Хлорела – відомий суперфуд, а в поєднанні з натуральним японським чаєм просто бомба. Цей маття радять додавати в супи, смузі, салати, соки, йогурти, випічку. Хлорела сприяє схудненню, містить весь спектр вітамінів групи В (які необхідні тим, хто відмовився від риби і м’яса), виводить з організму шкідливі метали, та токсини, посилює роботу імунної системи.

 

Маття з морським колагеном-розробка чайного дому Яно спільно з компанією по виробництву морського коллагену. Він корисний для хрящів, покращує стан шкіри і волосся, сприяє спалюванню жиру і полегшує артрит. Цей чай,для видимого ефекту, рекомендують пити протягом трьох тижнів.

Геммайтя називають чаєм гейш: в перервах гейші пили його для відновлення сил. Це зелений чай з додаванням обсмаженого коричневого рису, який при заварюванні надає напою смажені нотки: здається, що над чашкою витає аромат поп-корну. Він показаний при дієтах, так як здатний вгамувати відчуття голоду. Речовини, що входять до його складу (вітаміни В, E, C, катехін, залізо, кальцій) запобігають ожирінню, активізують спалювання жирів. Це чай потрібно заварювати не довше 40 секунд.

Ходзітя – для багатьох з нас зелений чай асоціюється з жовтувато-зеленим настоєм. Але Японці зламали цей стереотип, коли вперше приготували ходзітя, чай з карамельним відтінком, наближений, за кольором, до кави. Для його приготування за основу, як правило, беруть листя бантя, сентя або кукітя, які проходять процес парової обробки, що запобігає процесу окислення. Тому листя зберігають свій природний зелений колір і всі мінеральні компоненти. Після цього листя проходять процеси скручування, сушіння і обсмажування, в порцеляновому посуді на деревному вугіллі, в результаті чого чайне листя приймають коричневого забарвлення, специфічний запах і смак.

Завдяки спеціальному обсмажуванню вміст таніну і кофеїну в ходзітя дуже низьке, в порівнянні з іншими сортами зеленого чаю, що дозволяє пити його незадовго до сну. Цей сорт чаю рекомендується для маленьких дітей і літніх людей.Його використовують як освіжаючий напій влітку, а взимку як зігріваючий. Також він застосовується для виготовлення холодного бутильованого чаю. Зі смаком ходзітя випускається морозиво і пиво. Японці вважають, що цей чай сприяє нормалізації холестерину в крові і рівня цукру, допомагає організму швидше розщеплювати і виводити з організму жири, а також розслабитися.

Прості поради, при заварюванні чаю:

1).Щоб відчути смак чаю, постарайтеся до цього не їсти їжу, що блокує мовні рецептори (гостру і жирну їжу).
2)Вода – душа чаю, тому її смакові властивості впливають на напій.
3)Заварювання японського чаю характеризується двома критеріями: часом і температурою води. Чим більше часу ви наполягаєте чай, тим менше повинна бути температура. І навпаки. Японські чаї – примхливі. Ідеальна температура заварювання – від 40 до 70 градусів (якщо вода буде гаряче – можна спалити чай). Якщо ви все зробили правильно, то напій буде приємного смарагдового кольору.
4)Через високий вміст таніну Японські чаї не слід пити перед сном: вони приводять організм в тонус. Маття п’ють в першій половині дня. Норма –не більше 5 чашок (500 мл). Виняток становлять Геммайтя, Ходзиття-через низький вміст кофеїну пити їх можна в будь-який час дня і в будь-якій кількості.

Поделиться: